Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Το στοματικό σεξ εκτόξευσε τις περιπτώσεις στοματικών καρκίνων λόγω HPV

Ο ίδιος σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου υποβοηθάει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου του στόματος και το στοματικό σεξ πιστεύεται πως είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης, σύμφωνα με ειδικούς στο BC Cancer Agency.Ενώ παλιότερα το κάπνισμα και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ ήταν οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για στοματικούς καρκίνους, πλέον ο HPV (Human Papillomavirus) έχει καταστεί κυρίαρχη αιτία με τα ποσοστά των καπνιστών να μειώνονται.
Τουλάχιστον ένα στέλεχος του ιού έχει αναγνωριστεί ως η κύρια αιτία για την αύξηση των στοματικών καρκίνων – ή στοματοφαρυγγικούς καρκίνους – σε μέρη όπως η βάση της γλώσσας και στις περιοχές γύρω από τις αμυγδαλές – ακόμα και όταν αφαιρεθούν.
Η εμφάνιση των καρκίνων του στόματος λόγω του HPV οφείλεται επίσης στις μεταβολές των σεξουαλικών πρακτικών τις τελευταίες 3 ή 4 δεκαετίες.
“Ο HPV υπήρχε για πολλά χρόνια, αλλά η χρήση αντισυλληπτικών ξεκινώντας από το 1960 και 70 οδήγησαν σε μία αύξηση των περιστατικών των μεταδιδόμενων σεξουαλικά ασθενειών”

αναφέρει ο Dr. John Day, ογκολόγος στο BC Cancer Agency – αναφερόμενος στο γεγονός ότι η χρήση των χαπιών οδήγησε σε σεξουαλική απελευθέρωσης αλλά και ταυτόχρονη αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Πράγματι, περίπου 80% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων έχουν μέχρι την ηλικία των 50 τουλάχιστον έναν από τους 100 τύπους του HPV. Στη μεγάλη πλειοψηφία όμως το ανοσοποιητικό σύστημα αποβάλλει τον ιό. Στις γυναίκες, ο HPV ευδοκιμεί στον τράχηλο και στον κόλπο. Στους ομοφυλόφιλους άνδρες, την πρωκτική περιοχή και στους ετεροφυλόφιλους άνδρες οπουδήποτε στα γεννητικά όργανα.
Περισσότερες από 100 περιπτώσεις στοματοφαρρυγικών καρκίνων διαγιγνώσκονται ετησίως στο B.C. Στο 60% αυτών των περιπτώσεων, η αιτία είναι μόλυνση από τον HPV. Ειδικά τα τελευταία 10-20 χρόνια η αύξηση ήταν στο επίπεδο του 50% παγκοσμίως για την εμφάνιση τέτοιων καρκίνων.
Από το 2000, ο αριθμός των HPV στοματικών καρκίνων έχει διπλασιαστεί από τις 30 στις 60 περιπτώσεις το χρόνο στους άνδρες. Στις γυναίκες η αύξηση ήταν σταθερή αλλά λιγότερο δραματική. Η αύξηση αυτή έχει αναλυθεί στο πρόσφατο άρθρο του περιοδικού Cancer από μέλος της ερευνητικής ομάδας του BC.
Μια σουηδική επίσης μελέτη αναφέρει πως το 1970, το ποσοστό των στοματικών καρκίνων που οφείλονταν στον HPV ήταν 23%, ενώ το 2006, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 93%.

1 σχόλιο:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...