Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Αύξηση στα περιστατικά κακοήθους όγκου στην παρωτίδα διαπιστώνει έρευνα του Hadassah


Ερευνητική ομάδα του Τμήματος Στοματολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah στην Ιερουσαλήμ διαπίστωσε πως ο αριθμός των ασθενών με κακοήθη όγκο στην παρωτίδα έχει τετραπλασιαστεί από το 1970.

Τα ευρήματα της σχετικής έρευνας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Epidemiology» –τεύχος Ιανουαρίου– αποκαλύπτοντας πως από το 2001 κι έπειτα σημειώθηκε δραματική αύξηση στη εμφάνιση τέτοιων περιστατικών. Το 2008, αντίστοιχη έρευνα υπέδειξε πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν πολύ συχνά το κινητό τους τηλέφωνο κινδυνεύουν πιο έντονα να προσβληθούν από καρκίνο στην παρωτίδα, ύστερα από πενταετή «κατάχρηση».


Παρόλο που κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει πως υπάρχει ξεκάθαρη αιτιολογική σύνδεση μεταξύ των δύο φαινομένων, τα παραπάνω ευρήματα αναζωπυρώνουν την ανησυχία του κοινού αναφορικά με το αν χρήση του κινητού και καρκίνος σχετίζονται, καθώς η παρωτίδα είναι ο σιελογόνος αδένας που βρίσκεται εγγύτερα στο μάγουλο, όπου οι περισσότεροι χρήστες ακουμπούν το κινητό τηλέφωνο στη διάρκεια μιας συνομιλίας. Τα νέα στοιχεία δείχνουν πως δεν υπάρχει ανάλογη αύξηση περιστατικών καρκίνου στους υπογλωσσικούς σιελογόνους αδένες, οι οποίοι βρίσκονται πιο μακριά από το σύνηθες σημείο όπου τοποθετεί κάποιος το κινητό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...