Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Μειώστε τους παλμούς της καρδιά σας για μακροζωία

http://4.bp.blogspot.com/_qVKu86Jzo0U/TUnmYzyAxPI/AAAAAAAAAJA/QrtgIc90Qxw/s1600/healthy-heart.gifΜειώση των παλμών της καρδιάς στους 60 το λεπτό σημαίνει και μείωση του κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος, αλλά και μακροζωία. Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Μόναχο, από τον Ιταλό καθηγητή Καρδιολογίας Ρομπέρτο Φεράρι. «Αν η καρδιά ξεπεράσει τους 70 παλμούς το λεπτό, τότε αυξάνονται και οι κίνδυνοι. Ομως, δεν πρέπει να τρομάξουν όσοι είναι υγιείς μόνο και μόνο επειδή έχουν πάνω από 70 παλμούς, γιατί μπορούν να τους μειώσουν με την άσκηση, ακόμη και την ελαφριά. Θα πρέπει όμως η προσπάθειά τους να είναι συνεχής» εξήγησε ο Ιταλός καρδιολόγος και πρόσθεσε: «Κάθε ημέρα η καρδιά μας χτυπάει 100.000 φορές αντλώντας 9.000 λίτρα αίματος. Για να αντεπεξέλθει στο έργο της χρειάζεται περίπου 180 θερμίδες καθημερινής ενέργειας, η οποία παράγεται χάρη στο οξυγόνο που μεταφέρεται με το αίμα από τις στεφανιαίες αρτηρίες. Αν πετύχουμε να μειώσουμε κατά δέκα παλμούς το λεπτό τον καρδιακό παλμό μας, μειώνουμε ταυτόχρονα τις ανάγκες σε ενέργεια της καρδιάς και την ξεκουράζουμε».

Στη διεθνή έρευνα, της οποίας συντονιστής ήταν ο Φεράρι, εξετάστηκαν 11.000 καρδιοπαθείς από 781 κέντρα 33 χωρών και τα συμπεράσματα που προέκυψαν έδειξαν ότι όσων η καρδιά ξεπερνούσε τους 70 παλμούς εμφάνιζαν κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακό πρόβλημα αυξημένο κατά 34% και κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας αυξημένο κατά 56%.

Οι γιατροί όμως παρατήρησαν ότι οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να αποφεύγονται χάρη σε μία νέα πρωτεΐνη, την ιβαμπραδίνη η οποία μειώνει τον καρδιακό ρυθμό. «Για τέσσερα χρόνια μελετήσαμε την αποτελεσματικότητα της ιβαμπραδίνης και διαπιστώσαμε ότι μπορεί να μειώσει κατά 36% το έμφραγμα και κατά 30% την ανάγκη αγγειοπλαστικής της καρδιάς ή επέμβασης μπαϊπάς» δήλωσε ο Φεράρι και πρότεινε να ελέγχεται ο καρδιακός παλμός 2-3 φορές την εβδομάδα, το πρωί μόλις σηκωνόμαστε, μ’ ένα απλό τρόπο: πιάνοντας με τα δύο δάχτυλα το κέντρο του καρπού και μετρώντας τους παλμούς με το ρολόι μας. Επίσης, τόνισε την αξία της γυμναστικής για τους υγιείς, αλλά και τους καρδιοπαθείς, που πρέπει όμως να συμβουλεύονται και τον γιατρό τους προτού ξεκινήσουν γυμναστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...