Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Λεύκανση δοντιών


     Όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε ένα λαμπερό και αστραφτερό χαμόγελο. Πολύ περισσότερο στη σημερινή εποχή που τα δόντια που θεωρούνται όμορφα και αισθητικά, είναι τα λευκά δόντια. Η λεύκανση είναι μια τεχνική με την οποία ο οδοντίατρος χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά μπορεί να τροποποιήσει το χρώμα των δοντιών προς το λευκότερο.
      Θεωρητικά, έχουμε την δυνατότητα να λευκάνουμε όλα τα δόντια. Στην πράξη όμως, η λεύκανση έχει καλύτερα αποτελέσματα σε δόντια με κίτρινες αποχρώσεις και λιγότερο καλά σε δόντια με γκρι ή καφέ αποχρώσεις.
    Η λεύκανση μπορεί να γίνει στο σπίτι ή στο ιατρείο. Στο σπίτι, γίνεται με κατασκευή ατομικών ναρθήκων ύστερα από την λήψη αποτυπώματος των δοντιών. Στους νάρθηκες αυτούς τοποθετείται το λευκαντικό gel και ο ασθενής τους φορά στο στόμα για 1-2 ώρες την ημέρα και για χρονικό διάστημα 3 εβδομάδων περίπου. Στο ιατρείο, η λεύκανση γίνεται με την τοποθέτηση του λευκαντικού παράγοντα πάνω στα δόντια και την ενεργοποίησή του χημικά, με laser ή με φως πλάσματος. Διαρκεί περίπου 1 ώρα και ίσως χρειαστεί επανάληψη μετά από διάστημα 1 εβδομάδας.

            πριν                                       μετά             

Η όλη διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής εφόσον χρησιμοποιούνται υλικά που έχουν ελεγχθεί και η διαδικασία γίνεται υπό την καθοδήγηση του οδοντιάτρου. Βέβαια υπάρχουν και κάποιες δυσάρεστες παρενέργειες. Ενδέχεται κατά τη διάρκεια της λεύκανσης να παρατηρηθεί ευαισθησία των δοντιών στο κρύο. Η ευαισθησία αυτή είναι παροδική και περνάει μετά από λίγες μέρες. Επίσης ο ενδιαφερόμενος για λεύκανση θα πρέπει να γνωρίζει ότι μετά την λεύκανση, αν στα πρόσθια δόντια υπάρχουν σφραγίσματα θα πρέπει να αλλαχθούν επειδή το χρώμα τους δεν θα ταιριάζει πλέον με το πιο λευκό χρώμα των δοντιών.
Όσον αφορά στο αποτέλεσμα της λεύκανσης, δυστυχώς αυτό δεν είναι μόνιμο. Η διάρκεια εξαρτάται κυρίως από τις συνήθειες του ασθενή. Η κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν χρωστικές καθώς και κυρίως το κάπνισμα μειώνουν πολύ την διάρκεια του αποτελέσματος. Για να παρατείνουμε την διάρκεια του αποτελέσματος εκτός από την διακοπή του καπνίσματος συστήνεται μια αναμνηστική δόση λευκαντικού παράγοντα για 4-5 μέρες κάθε εξάμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...