Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Βάλτε χρώμα... στην υγεία σας



Τα χρώματα των τροφών μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή και να σας προστατεύσουν από πολλές παθήσεις.
Πως μπορείτε να διασφαλίσετε ότι κάνετε ισορροπημένη διατροφή; Ξεχάστε την μανιώδη καταμέτρηση των οφελών που σας προσφέρουν οι μπανάνες, οι ντομάτες, το σπανάκι και το λάχανο. Απλώς σκεφτείτε ...χρωματιστά.
Τα συστατικά που δίνουν στα φρούτα και λαχανικά το χρώμα τους, έχουν επίσης μοναδικές θρεπτικές ιδιότητες, άρα τρώγοντας μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, μεγιστοποιείται τα οφέλη. Μια πολύχρωμη διατροφή προστατεύει τον οργανισμό από πολλαπλούς παράγοντες όπως ο καρκίνος, η καρδιακή νόσος, η αρθρίτιδα, η εξασθένηση της όραση κ.α..
Ακολουθείστε λοιπόν τον εύχρηστο οδηγό διατροφής που ακολουθεί με βάση το χρώμα:
Κόκκινο
Τα φρούτα με κόκκινο χρώμα όπως η παπάγια και η ντομάτα περιέχουν λυκοπένη, μια κόκκινη χρωστική θρεπτική ουσία. Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι η λυκοπένη προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, του στομάχου και των πνευμόνων. Ως αντιοξειδωτική ουσία, η λυκοπένη προστατεύει τις κυτταρικές δομές και το DNA από τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, τα μικροσωματίδια που καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα και επιτρέπουν στα κύτταρα του όγκου να αναπτυχθούν.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutrition and Cancer έδειξε ότι η λυκοπένη, ήταν αποτελεσματικότερη από άλλα δύο αντιοξειδωτικά, την αλφα και βήτα καροτένη, στην αναστολή των μητρικών, μαστικών και πνευμονικών καρκινικών κυττάρων να αναπτυχθούν σε εργαστηριακό περιβάλλον.
Πορτοκαλί
Καρότα, μάνγκο, κολοκύθα, γλυκοπατάτες και βερίκοκα είναι πλούσια σε κρυπτοξανθίνη και βήτα-καροτένη, ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο πολλών πνευματικών και σωματικών παθήσεων. Για παράδειγμα, η κρυπτοξανθίνη προστατεύει τον οργανισμό από την αρθρίτιδα και τον καρκίνο, ενώ η βήτα-καροτένη ενισχύει την πνευματική οξυδέρκεια.
Το 2005 μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine, έδειξε ότι η κρυπτοξανθίνη προστατεύει τον άνθρωπο από την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αλλες έρευνες αποδεικνύουν την προστατευτική της επίδραση έναντι του καρκίνου των πνευμόνων.
Η βήτα-καροτένη από την άλλη, διατήρησε τη γνωστικότητα και τη μνήμη σε άριστη κατάσταση, σε ομάδα γιατρών που πήραν μέρος σε έρευνα, διάρκειας 18 ετών, που επίσης δημοσιεύθηκε στο Archives of Internal Medicine.
Πράσινο
Σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά προστατεύουν τα μάτια και την καρδιά, μεταξύ άλλων οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, δύο συστατικά που εμπεριέχονται στα συγκεκριμένα λαχανικά, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη καθώς γερνάμε. Ακόμη μεγαλύτερα είναι όμως τα οφέλη τους για την καρδιά. Για κάθε ημερήσια μερίδα που τρώμε, μειώνουμε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 11%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν επίσης βιταμίνη Α και C, οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό να εμποδίσει την παραγωγή οξειδωμένης χοληστερόλης, που ευθύνεται για την απόφραξη των αρτηριών.
Μοβ
Το σκούρο μοβ χρώμα που έχουν τα διάφορα ήδη μούρων, τα παντζάρια και το λάχανο, πηγάζει από τις ανθοκυανίνες. Ουσίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων και έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, που μειώνουν τον πόνο από την αρθρίτιδα και προστατεύουν τον οργανισμό από την καρδιακή νόσο. Ακόμη και για τα άτομα που υποβάλλονται σε αντικαρκινική θεραπεία, τα μούρα μπορεί να είναι επιβοηθητικά, καθώς υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι βοηθούν την χημειοθεραπεία, ελαχιστοποιώντας την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να επιβιώσουν από την επίθεση που δέχονται από τα αντικαρκινικά φάρμακα.
Καφέ
Αν και δεν είναι λαχανικά ή φρούτα, τα όσπρια παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή. Οι φακές, τα μαυρομάτικα φασόλια και τα ρεβύθια είναι εξαιρετικές πηγές φυλλικού οξέος, το οποίο ανήκει στην ομάδα της βιταμίνης Β, που βοηθά στην πρόληψη των αρτηριακών βλαβών και των θρομβώσεων, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μειώνοντας τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα, το φυλλικό οξύ διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία καθαρά και εύρωστα.
Πηγή: WebMD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...