Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Μύθοι και αλήθειες για τη στοματική σας υγιεινή

Το χαμόγελo είναι ένα από τα πιο σημαντικά όπλα που διαθέτουμε για να εκφράσουμε τη χαρά και την ικανοποίησή μας, αφού αντανακλά τον εσωτερικό μας κόσμο. Προϋπόθεσεις για ένα όμορφο χαμόγελο είναι η καλή στοματική υγιεινή και η σωστή περιποίηση των δοντιών και των ούλων.
Υπάρχουν ακόμα μύθοι για τη στοματική υγιεινή ή την περιποίηση του στόματος, στους οποίους, δυστυχώς, πιστεύουν αρκετά άτομα. Σύμφωνα με τον Kenneth Bueltmann, πρόεδρο της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας, για να διαλυθούν αυτοί οι μύθοι απαιτούνται σωστή εκπαίδευση των ενηλίκων και των παιδιών, καθώς και ενημέρωση για όλα τα προβλήματα που αφορούν στο στόμα μας.
Ποια είναι τα βασικότερα συμπτώματα της περιοδοντικής νόσου;
1. Η αιμορραγία των ούλων. Όταν τα ούλα αιμορραγούν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος ή τη χρήση οδοντικού νήματος ή ακόμα και χωρίς προφανή αιτία, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στοματική υγιεινή. Μπορείτε να αντιπαραβάλλετε τις παθήσεις των ούλων με αυτές του δέρματος. Τι θα σκεφτόσαστε, λοιπόν, αν αιμορραγούσατε κάθε φορά που πλένατε τα χέρια σας; Σίγουρα ότι κάτι δεν πάει καλά. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα ούλα σας.
2. Ούλα που φαίνονται πρησμένα και έντονα κόκκινα.
3. Ούλα που έχουν υποχωρήσει μακριά από τα δόντια, αφήνοντας εκτεθειμένες μερικές φορές τις ρίζες.
4. Η δυσάρεστη αναπνοή. Μόνιμα δυσάρεστη αναπνοή, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος.

Ποιοι είναι οι συχνότεροι τύποι περιοδοντικής νόσου στα παιδιά;
1. Η χρόνια ουλίτιδα. Τα ούλα πρήζονται, είναι κόκκινα και αιμορραγούν εύκολα. Η ουλίτιδα αντιμετωπίζεται και προλαμβάνεται με σωστό βούρτσισμα, χρήση νήματος και τακτικούς καθαρισμούς από τον ειδικό οδοντίατρο.
2. Η επιθετική περιοδοντίτιδα. Εντοπισμένη επιθετική περιοδοντίτιδα παρατηρείται σε εφήβους και νεαρούς ενηλίκους και χαρακτηρίζεται από την απώλεια του οστού γύρω από τα δόντια. Μερικές φορές μάλιστα οι ασθενείς δεν έχουν εκτεταμένη οδοντική πλάκα ή άλλα εμφανή οδοντικά προβλήματα.
3. Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα ξεκινά συνήθως στην εφηβεία και προσβάλλει όλο το στόμα. Χαρακτηρίζεται από βαριά φλεγμονή των ούλων και μπορεί να προξενήσει χαλάρωση των δοντιών και απώλειά τους.

Γιατί πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας έπειτα από κάθε γεύμα;
Ο κυριότερος λόγος για το βούρτσισμα των δοντιών είναι η απομάκρυνση των υπολειμμάτων της τροφής. Το καθημερινό βούρτσισμα και η χρήση του οδοντικού νήματος θα περιορίσουν το σχηματισμό πλάκας. Εάν δεν απομακρύνεται τακτικά, η πλάκα διαβρώνει και ερεθίζει τα ούλα, γεγονός το οποίο οδηγεί σε περιοδοντική νόσο.

Η στοματική υγιεινή επηρεάζει τη γενικότερη υγεία του οργανισμού
Όταν τα ούλα προσβάλλονται, τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού των βακτηρίων που αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, ταξιδεύουν σε απομακρυσμένα όργανα και προκαλούν προβλήματα. Η σύγχρονη έρευνα υποδηλώνει ότι η κακή στοματική υγιεινή συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιοπαθειών, αυξάνει τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, επιτείνει τον κίνδυνο μία έγκυος να γεννήσει πρόωρο νεογνό χαμηλού βάρους. Ταυτόχρονα, τέτοιοι παράγοντες επιδεινώνουν την υγεία ανθρώπων που έχουν ήδη πολλά προβλήματα, όπως οι διαβητικοί και όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Η δυσάρεστη αναπνοή προκαλείται από κακή στοματική υγιεινή;
Ακόμα και άριστη στοματική υγιεινή δεν ανακουφίζει από το πρόβλημα της δυσάρεστης αναπνοής. Υπάρχουν συγκεκριμένα είδη βακτηρίων στο στόμα μας που παράγουν κατά το μεταβολισμό τους πτητικά παράγωγα ενώσεων με θείο. Εάν αυτά είναι αρκετά, τότε το αποτέλεσμα είναι κλινικώς δυσάρεστη αναπνοή. Γι' αυτό, εκτός από την περιποίηση των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος, στην αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής μπορεί να βοηθήσει και το βούρτσισμα της γλώσσας.

Οι έγκυοι πρέπει να αποφεύγουν τις επισκέψεις στους οδοντιάτρους;
Η κακή στοματική υγιεινή ενδέχεται να επηρεάσει την υγεία του αγέννητου παιδιού. Μελέτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν δείξει ότι οι περιοδοντικές λοιμώξεις είναι πιθανόν να δημιουργήσουν επιπλοκές, όπως η γέννηση πρόωρου και μικρού βάρους νεογνού. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το πρόβλημα είναι να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ο πιο σημαντικός εχθρός της περιοδοντικής νόσου είναι η σωστή πρόληψη
Η σωστή πρόληψη ξεκινά από την παιδική ηλικία, με τη σωστή συνεργασία γονέων, ειδικών και -πάνω από όλα- των παιδιών. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να υποβάλλονται τακτικά σε οδοντιατρική και περιοδοντική εκτίμηση. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αν ένα παιδί παρουσιάζει βαριά περιοδοντίτιδα, ενδέχεται να πάσχει και από μια υποκείμενη νόσο. Παιδιά που εμφανίζουν λοιπόν σοβαρή περιοδοντίτιδα, η οποία μάλιστα ανθίσταται στη θεραπεία, χρειάζεται να υποβάλλονται άμεσα σε ιατρικό έλεγχο. Πολλά φάρμακα που λαμβάνονται για άλλους λόγους μπορεί να προξενήσουν προβλήματα στοματικής υγείας. Ενημερώστε τους οδοντιάτρους σας για τυχόν φάρμακα που παίρνετε. Παρακολουθήστε την οικογένειά σας και αντιμετωπίστε άμεσα πιθανά προβλήματα βρουξισμού. Ο βρουξισμός (το τρίξιμο των δοντιών) ίσως προκαλέσει πολλά προβλήματα περιοδοντικής υγείας, καθώς και σπασμένα δόντια.

Τέσσερα βασικά βήματα για να προστατέψετε τη στοματική υγεία των παιδιών σας
1. Ενδιαφερθείτε εγκαίρως για την προστασία των δοντιών του παιδιού σας.
Όταν το παιδί σας είναι 12 μηνών ξεκινήστε το βούρτσισμα των δοντιών του. Χρησιμοποιήστε μια πολύ μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας και βουρτσίστε απαλά τα δόντια του. Όταν τα κενά ανάμεσα στα δόντια των παιδιών σας αρχίζουν να κλείνουν μπορείτε να τους μάθετε να χρησιμοποιούν το οδοντικό νήμα.
2. Να είστε υπόδειγμα για τα παιδιά σας, εφαρμόζοντας πάντα πρακτικές καλής στοματικής υγιεινής.
3. Προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, στις οποίες καλό είναι να συμμετέχει όλη η οικογένεια.
4. Ελέγξτε τακτικά το στόμα του παιδιού σας για σημεία περιοδοντικής νόσου. Παράλληλα, φροντίστε να τρέφεται σωστά και να αποφεύγει τα γλυκά και άλλα τρόφιμα που επηρεάζουν τη στοματική υγιεινή.

πηγή : health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...