Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Περιστεφανίτιδα

Η περιστεφανίτιδα είναι μία μικροβιακή φλεγμονή των ούλων, γύρω από ένα δόντι το οποίο δεν έχει ανατείλει πλήρως στη στοματική κοιλότητα (συνήθως αφορά τους σωφρονιστήρες, οι οποίοι ανατέλλουν λίγο πριν ή λίγο μετά τα 20 χρόνια).

Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα μέρος της μύλης του δοντιού καλύπτεται ακόμα από τα ούλα, τα οποία δημιουργούν μία μαλακή καλύπτρα που συγκρατεί τις τροφές και είναι εκτεθειμένη σε τραυματισμούς κατά τη μάσηση.

Τα συμπτώματα της περιστεφανίτιδας είναι πόνος, διόγκωση των ούλων που φλεγμαίνουν, δυσκολία διάνοιξης του στόματος (αν αφορά οπίσθιο δόντι), κακοσμία και διόγκωση των λεμφαδένων της περιοχής. Μπορεί να επιδεινωθούν, αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί και η λοίμωξη επεκταθεί στους γύρω ιστούς.

Στις ήπιες περιπτώσεις ο καλός καθαρισμός της φλεγμαίνουσας περιοχής, ξεπλύματα με ζεστό αλατόνερο και η λήψη αναλγητικού βοηθούν στην ανακούφιση, αλλά οι υποτροπές είναι συνήθεις. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις απαιτείται η άμεση αντιμετώπιση από οδοντίατρο ο οποίος εκτός από τη φροντίδα της φλεγμαίνουσας περιοχής, θα συστήσει την κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή και θα προγραμματίσει την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να συνίσταται σε χειρουργική διαμόρφωση των ούλων ή την εξαγωγή του υπεύθυνου δοντιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...