Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ερευνητές από τη Βοστώνη μπορεί να έχουν βρει ένα νέο ένοχο για την αρχή της τερηδόνας στα δόντια.

Η γενικά αποδεκτή αιτία της φθοράς των δοντιών είναι ένα είδος βακτηρίων που ονομάζεται Streptococcus mutans (S. mutans). Αυτό τρέφεται με σάκχαρα και απελευθερώνει οξύ το οποίο διαλύει το σμάλτο των δοντιών και οδηγεί στην τερηδόνα . Υπάρχουν και πολλά άλλα είδη βακτηρίων που έχουν συσχετιστεί με το σχηματισμό της τερηδόνας.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι ένα άλλο είδος, Scardovia wiggsiae, επίσης, μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα, ακόμη και όταν το βακτήριο S. mutans δεν είναι παρόν.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Forsyth και τα πανεπιστήμια Harvard, Βοστώνης και Tufts έκαναν τη μελέτη. Εξέτασαν βακτηρίδια που βρίσκονται στην οδοντική πλάκα 42 παιδιών που είχαν τερηδόνα από νωρίς στην παιδική τους ηλικία (νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας). Επίσης εξέτασαν τα βακτήρια από την πλάκα 40 παιδιών που δεν είχαν τερηδόνα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νέες τεχνικές για να αυξηθούν τα βακτήρια και να τα προσδιορίσουν. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές δεν έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν.
Πέντε τύποι βακτηρίων ήταν πολύ πιο συχνοί σε παιδιά με τερηδόνα συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν τερηδόνα. Τέσσερις από αυτούς τους τύπους ήταν ήδη γνωστό ότι σχετίζονται με τερηδόνα. Ο S. mutans ήταν ένας από αυτούς τους τέσσερις. Οι άλλοι τρείς είναι πιθανό να οδηγούν στην τερηδόνα μόνο σε συνεργασία με το S. mutans, και να μην προκαλούν τερηδόνα από μόνα τους.
Το πέμπτο είδος βακτηριδίου, Scardovia wiggsiae, ήταν μια έκπληξη. Όπως διαπιστώθηκε, βρισκόταν σε παιδιά με τερηδόνα, ακόμη και όταν το S. mutans δεν ήταν παρόν. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει τη φθορά των δοντιών από μόνο του.
Η μελέτη βρίσκεται στο τεύχος του Journal of Clinical Microbiology, 2 Φεβρουαρίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...