Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Νέες ενδείξεις οτι η ασπιρίνη προστατεύει από τον καρκίνο


Η λήψη ασπιρίνης σε χαμηλή δόση καθημερινά μπορεί να προστατεύσει και πιθανόν ακόμα και να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, υποδεικνύουν νέες ενδείξεις.
Οι 3 νέες έρευνες που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Lancet’, προστίθενται σε αυξανόμενες ενδείξεις για τις αντικαρκινικές ιδιότητες του φαρμάκου.
Πολλοί άνθρωποι ήδη λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη σαν φάρμακο για την καρδιά.

Ωστόσο ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ώστε να τη συστήσουν για την πρόληψη των περιστατικών καρκίνου και θανάτων και προειδοποιούν ότι το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες, όπως γαστρορραγία.
Ο καθηγητής Peter Rothwell, από το Oxford University, και οι συνάδελφοί του, που πραγματοποίησαν την τελευταία έρευνα ήδη είχαν συνδέσει την ασπιρίνη με μικρότερο κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου, ιδιαίτερα των εντέρων.
Ωστόσο η προηγούμενη έρευνά τους υπέδειξε ότι οι άνθρωποι έπρεπε να λαμβάνουν το φάρμακο για περίπου 10 χρόνια για να έχουν κάποια προστασία.
Τώρα οι ίδιοι ειδικοί πιστεύουν ότι η προστατευτική επίδραση συμβαίνει νωρίτερα-εντός 3 έως 5 ετών- με βάση μια νέα ανάλυση στοιχείων από 51 δοκιμές που αφορούσαν περισσότερους από 77.000 ασθενείς.
Επίσης η ασπιρίνη φαίνεται ότι δεν μειώνει μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου αλλά μπορεί ενδεχομένως να σταματήσει την μετάσταση.
Οι έρευνες είχαν σχεδιαστεί για να συγκριθεί η ασπιρίνη με τη μη αγωγή για την πρόληψη της καρδιοπάθειας.
Ωστόσο όταν ο καθηγητής Rothwell εξέτασε πόσοι συμμετέχοντες εμφάνισαν καρκίνο και πέθαναν ανακάλυψαν ότι επίσης ο αριθμός σχετιζόταν με τη χρήση ασπιρίνης.
Η λήψη χαμηλής καθημερινής δόσης (75-300mg) ασπιρίνης φάνηκε να μειώνει το συνολικό αριθμό περιστατικών καρκίνου κατά ένα τέταρτο περίπου μετά από μόνο 3 χρόνια-υπήρχαν 9 περιστατικά καρκίνου ανά 1.000 κάθε χρόνο στην ομάδα λήψης ασπιρίνης, σε σύγκριση με 12 ανά 1.000 για όσους έπαιρναν εικονικά φάρμακα.
Επίσης μείωνε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 15% εντός 5 ετών (και νωρίτερα αν η δόση ήταν υψηλότερη από 300 mg ). Και αν οι ασθενείς παρέμειναν στην ασπιρίνη μακρύτερο διάστημα, ο κίνδυνος καρκίνου μειώθηκε ακόμα περισσότερο, κατά 37% μετά από 5 χρόνια.
Η χαμηλή δόση ασπιρίνης επίσης φάνηκε να μειώνει την πιθανότητα οι καρκίνοι, ιδιαίτερα των εντέρων, να εξαπλωθούν σε άλλα σημεία του σώματος και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι το ήμισυ.
Σε απόλυτους αριθμούς αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι για κάθε 5 ασθενείς που λαμβάνουν ασπιρίνη, μια μετάσταση θα μπορούσε να αποφευχθεί, υπολογίζουν οι ερευνητές.
Ταυτόχρονα, η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά επίσης αυξάνει τον κίνδυνο σημαντικής αιμορραγίας.
Ωστόσο ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας παρατηρήθηκε μόνο τα πρώτα χρόνια θεραπείας με ασπιρίνη και μειώθηκε στη συνέχεια.
Όσοι ασκούν κριτική στα αποτελέσματα, δηλώνουν ότι ορισμένες δόσεις στην έρευνα ήταν πολύ υψηλότερες από τη δόση των 75mg που χορηγείται συνήθως στη Βρετανία. Επίσης ορισμένες πολύ μεγάλες αμερικανικές έρευνες που εξετάζουν τη χρήση της ασπιρίνης δεν περιλήφθησαν στην ανάλυση. Οι ερευνητές παραδέχονται και τα 2 σημεία στις έρευνές τους.
Ο καθηγητής Rothwell, δήλωσε ότι για τους περισσότερους υγιείς και σε καλή φόρμα ανθρώπους, τα πιο σημαντικά μέτρα που μπορούν να ακολουθούν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου είναι να διακόψουν το κάπνισμα, να ασκούνται και να ακολουθούν υγιεινή διατροφή.
Μετά από αυτά η ασπιρίνη φαίνεται να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο-μόνο κατά μικρό ποσοστό αν δεν υπάρχει παράγοντας κινδύνου- αλλά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο παχέος εντέρου, για παράδειγμα, η ζυγαριά γέρνει υπέρ της ασπιρίνης, δήλωσε.
Ο καθηγητής Peter Johnson, από το Cancer Research, δήλωσε ότι παρόλα αυτά είναι καλή ιδέα για ανθρώπους που σκέφτονται να λάβουν ασπιρίνη να το συζητήσουν με τον γιατρό τους λόγω των πιθανών παρενεργειών.
Πηγές: 'Lancet’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...