Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Σουηδική έρευνα λέει πως το χιούμορ είναι το καλύτερο φάρμακο για την οδοντιατρική φοβία


Ερευνητές από τη Σουηδία αναφέρουν πως το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο για τους ανθρώπους που υποφέρουν από οδοντιατρική φοβία.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg, διεξήγαγαν μια έρευνα για τον προσδιορισμό των πιο κοινών μηχανισμών αντιμετώπισης που χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους οι οποίοι εμφανίζουν άγχος για τον οδοντίατρο. Οι πέντε πιο δημοφιλείς ήταν η θετική σκέψη, μια χιουμοριστική αντιμετώπιση της κατάστασης, η προσευχή, η απόσπαση της προσοχής και τέλος η διατήρησης της απόστασης του εαυτού μας από το σενάριο.
Το οδοντιατρικό άγχος είναι εξαιρετικά συχνό και περίπου το 50% των ανθρώπων εμφανίζουν τέτοιου είδους συμπτώματα κατά την επίσκεψη στον οδοντίατρο, ενώ το 5% βιώνει σοβαρό οδοντιατρική φοβία. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι της πρόκλησης του οδοντιατρικού άγχους στους ασθενείς, είτε λόγω προηγούμενων δυσάρεστων εμπειριών είτε λόγω προκατάληψης σχετικά με το επάγγελμα του οδοντιάτρου, ακόμα λόγω της φοβίας για τις βελόνες και τις ενέσεις ή τέλος λόγω της ιδέας ότι θα έχουν μεταλικά αντικείμενα και εργαλεία στο στόμα τους.
Η Jenny Benson, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg, αναφέρει πως τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως οι ασθενείς με μια πιο θετική προσέγγιση και με μια αίσθηση του χιούμορ έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν το στρες και τον φόβο για τον οδοντίατρο.
Σε μια δεύτερη έρευνα, αποκαλύφθηκε πως οι συμμετέχοντες με μια έντονη αίσθηση του χιούμορ αντιμετώπισαν με μεγαλύτερη επιτυχία την οδοντιατρική φοβία. Οι ασθενείς αυτοί θεώρησαν πως κάνοντας πλάκα με το οδοντιατρικό προσωπικό τους βοήθησε να ολοκληρώσουν χωρίς ιδιαίτερο άγχος το ραντεβού τους με επιτυχία.
Τα ψυχολογικά όρια του φόβου, αναφέρει η Jenny Benson, μπορούν να ξεπεραστούν με μία δόση χιούμορ.
πηγή: Πανεπιστήμιο του Gothenburg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...