Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Η απώλεια των δοντιών συνδέεται με την άνοια


Ηλικιωμένοι άνθρωποι που χάνουν τα δόντια τους μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ανακάλυψαν ερευνητές.
Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 4.000 Ιάπωνες, 65 ετών και άνω, που υποβλήθηκαν σε οδοντιατρική εξέταση και ψυχιατρική αξιολόγηση. Σε σύγκριση με συμμετέχοντες που είχαν ακόμα δικά τους δόντια, όσοι είχαν λιγότερα ή καθόλου εμφάνιζαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξασθένηση μνήμης ή τα πρώτα στάδια της νόσου Alzheimer.
Συμμετέχοντες με συμπτώματα απώλειας μνήμης ανέφεραν ότι επισκέπτονταν σπάνια τον οδοντίατρό τους, αν όχι καθόλου. Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Nozomi Okamoto, δήλωσε ότι αυτό ενδεχομένως αποτελεί μια εξήγηση για τα ευρήματα της έρευνας, αλλά υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχουν άλλες σχέσεις μεταξύ της απώλειας δοντιών και των προβλημάτων μνήμης.
Η ερευνήτρια δήλωσε ότι οι λοιμώξεις στα ούλα που οδηγούν σε απώλεια δοντιών μπορεί ενδεχομένως να απελευθερώνουν φλεγμονώδεις ουσίες που με τη σειρά τους ενισχύουν τη φλεγμονή του εγκεφάλου που προκαλεί θάνατο νευρώνων και επιταχύνει την απώλεια μνήμης. Η απώλεια των αισθητηριακών υποδοχέων γύρω από το δόντι συνδέεται με ορισμένους από τους νευρώνες που θανατώνονται.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φαύλο κύκλο, εξήγησε η Okamoto. Η απώλεια των εγκεφαλικών συνδέσεων μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πτώση δοντιών, συμβάλλοντας περισσότερο στη νοητική εξασθένηση.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Behavioral and Brain Functions.’
πηγή: ‘Behavioral and Brain Functions via Iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...